fbpx

Aantal renovaties moet drastisch stijgen

In België worden jaarlijks amper drie op de duizend woningen grondig gerenoveerd, terwijl bijna 60% van de huizen in ons land ouder zijn dan vijftig jaar. Dat blijkt uit de meest recente gegevens in de European Building Database. Deze cijfers maken meteen het belang duidelijk van de tweede Vlaamse isolatiedag die vorige zaterdag werd georganiseerd door de Vlaamse overheid, in samenwerking met de Vlaamse Confederatie Bouw en Bouwunie. Volgens essencia, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences, moet het aantal renovaties in ons land drastisch stijgen.

Beter isoleren is immers de beste manier om het verouderde woningpatrimonium energie-efficiënter te maken. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee. Gebouwen vertegenwoordigen 40% van het energieverbruik en 36% van de CO2-uitstoot in de Europese Unie. De bouwsector heeft daarom een bijzonder groot potentieel om meer energie te besparen en een positieve bijdrage te leveren aan de klimaataanpak.

Buurlanden

Vooral beter isoleren is daarbij cruciaal. Het is daarom frappant om vast te stellen dat de renovatiegraad in ons land veel lager ligt dan in de buurlanden. In België wordt jaarlijks amper 0,33% van de woningen grondig gerenoveerd. In Nederland ligt dit percentage met 1,11% meer dan drie keer zo hoog. Duitsland (1,49%) en Frankrijk (1,75%) scoren zelfs nog beter.

Grondig renoveren zal ook nodig zijn nu de herziene EPBD-richtlijn (Energy Performance of Building Directive) sinds juli officieel van kracht is geworden in de Europese Unie. Deze richtlijn vraagt van de lidstaten onder meer een langetermijnstrategie voor renovatie en een duidelijke beleidsfocus op de realisatie van energiezuinige lage en nul-emissiegebouwen. België heeft tot maart 2020 de tijd om de richtlijn om te zetten in regionale besluitvorming. Ons land staat daarbij voor een gigantische uitdaging omdat amper 10% van de woningen al voldoet aan de strengere energienormen.

Daarom is de tweede editie van de Vlaamse isolatiedag volgens essenscia een goede zaak. Vakkundig isoleren zorgt voor een lagere energiefactuur en meer wooncomfort, zowel in de zomer als in de winter. Kunststofmaterialen blijken daarbij bijzonder performant. Veelgebruikte isolatiematerialen in kunststof, zoals pir (polyisocyanuraat) en  pur (polyurethaan), zijn dunner en komen vaak als beste keuze uit vergelijkende tests en studies, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie.

Sectorbedrijven IKO, Recticel en Unilin steunden de Vlaamse isolatiedag en plaatsten hun innovaties en isolatietechnieken op verscheidene bouwwerven in de kijker. Andere opties om doeltreffend de isolatie van oude woningen aan te pakken zijn buitengevelisolatiesystemen met pleisterwerk (ETICS) met geëxpandeerde polystyreen (eps) isolatieplaten.

“Van de bijna 3 miljoen woningen in Vlaanderen heeft de helft geen geïsoleerde buitenmuren en bijna één op de vijf huizen heeft geen dakisolatie. Meer en beter isoleren is dus dringend nodig, zeker als je weet dat het gemiddelde energieverbruik per vierkante meter voor verwarming in België 80% hoger ligt dan in Nederland. De Vlaamse overheid zet stappen in de goede richting met isolatiepremies, de ‘Ik Benoveer-campagne’ en zopas de tweede Vlaamse Isolatiedag. Toch hebben we nog een hele weg af te leggen om nog meer mensen ervan te overtuigen om te isoleren en de vele voordelen van kunststoffen als isolatiemateriaal aan iedereen duidelijk te maken”, zegt Saskia Walraedt, directeur essenscia PolyMatters, de kunststoffendivisie van de sectorfederatie.

Isolatiedag

Tijdens de tweede Vlaamse Isolatiedag waren bezoekers welkom op 15 bouwwerven in Vlaanderen. Ze kregen van de uitvoerende aannemers heel wat informatie over de verschillende mogelijkheden en technieken om een woning na te isoleren, zoals uitleg over de premies, de verplichtingen en de voordelen van het na-isoleren van bestaande woningen. Ook werden live demonstraties gegeven van spouwmuurisolatie, muurisolatie aan de buitenkant en dakisolatie.

Zowat 85% van de Vlaamse woningen heeft een geïsoleerd dak en slechts de helft van de Vlaamse woningen heeft muren die geïsoleerd zijn. Deze isolatiedag helpt om de kennis van de burgers over energie-efficiëntie bij te spijkeren en laat hen toe op tijd te handelen. En dat blijkt nodig: de organisatoren stelden immers vast dat heel wat mensen zich nog niet bewust zijn van de verplichtingen die worden opgelegd door de overheid, zoals de dakisolatienorm (2020), de dubbelglasnorm (2023) en de BENOvatiedoelstellingen (2050).

Premies

“2050 lijkt nog ver weg, maar toch moeten we er vandaag al mee beginnen. Er is nog een serieuze inhaalbeweging nodig om alle bestaande woningen energie-efficiënt te krijgen; er zijn immers nog erg veel woningen onvoldoende geïsoleerd. Nochtans bestaan er tal van technische mogelijkheden, kan isoleren vaak snel gebeuren en zijn er nu nog hogere premies”, klinkt het bij de Vlaamse Confederatie Bouw en Bouwunie.

Minister Tommelein maakte tijdens de Isolatiedag bekend dat de totaalrenovatiebonus voor wie minstens drie energiebesparende maatregelen uitvoert, dit jaar al 1.837 keer werd uitgekeerd, of meer dan drie keer zoveel als vorig jaar. In totaal gaat om een bedrag van bijna 2 miljoen €. Dankzij die bonus pakken steeds meer mensen meteen hun hele huis aan.

“Degelijke isolatie voor iedere woning in Vlaanderen is en blijft een prioriteit. Daarom kan je nog steeds premies krijgen als je je dak, vloer of muren isoleert of als je kiest voor goed isolerende beglazing. Ook wie een warmtepomp, een zonneboiler of vanaf 2019 ook een warmtepompboiler installeert, kan tot 40% van de factuur terugbetaald krijgen. Wie minstens drie van die investeringen combineert, heeft daarbovenop recht op een totaalrenovatiebonus. Terwijl de individuele premies de jongste twee jaren wat moesten inboeten, wint de totaalrenovatiebonus duidelijk aan populariteit”, besluit de minister.

(Bron:www.bouwkroniek.be)

 • De garanties van IsoSun op uw spouwmuurisolatie

  • Energiebesparend
  • Oog voor uw gezondheid
  • Waardestijging huis
  • Hoger comfort
  • Milieuvriendelijk
  • 15 Jaar Garantie
 • Bel me terug

Op zoek naar spouwmuurisolatie? Vraag online een spouwmuurisolatie offerte aan